Opis przedmiotu aukcji
PIWO DOMOWE LAGER BREWKIT COOPERS EKSTRAKT Renomowanej marki Browin Model 407290 Tradycyjne australijskie jasne piwo o złocisto-słomkowym odcieniu. Produkowane z najwyższej jakości australijskiego jęczmienia i tasmańskiego chmielu. Piwo jasne pełne o lekkim, orzeźwiającym smaku. Charakterystyka produktu: Jest to produkt australijskiej firmy Coopers służący do przygotowania 23 l piwa.Każda z puszek zawiera: - 1,7 kg hermetycznie zamkniętego słodu chmielonego, bez dodatku konserwantów (Słód swoją konsystencją przypomina karmel/miód). - torebeczkę drożdży piwowarskich (dołączoną pod przykryciem). Maksymalne stężenie alkoholu, jakie możemy uzyskać w piwie to 5,2%. (Możemy uzyskać także lżejsze piwa stosując odpowiednio mniejsze dodatki cukru). Korzystając z załączonej tabeli można dobrać odpowiednią ilość cukru, jaką należy dodać do brzeczki, aby uzyskać żądaną moc piwa: ilość cukru moc piwa 1000g 5,2% 500g 4,6% 450g 4% 250g 3,4% Użytkowanie: Przygotowanie piwa w warunkach domowych jest bardzo proste, pamiętać należy jedynie, aby zapewnić odpowiednią czystość i zachować proporcje ujęte w przepisie. POTRZEBNE WYPOSAŻENIE: koncentrat Coopers’a (z dołączoną torebeczką drożdży piwowarskich) 1kg cukru (sacharozy) lub - glukoza lub -np.ekstrakt słodowy wheat czy -Enhancer -woda -cukromierz -balon szklany lub pojemnik fermentacyjny o pojemności ok.30 l -rurka fermentacyjna -łyżeczka miarowa do cukru -kapslownica -kapsle -butelki do rozlewu piwa lub butelki plastikowe, w tym wypadku niepotrzebna będzie kapslownica i kapsle. Kolejne etapy przygotowania piwa to: Zamkniętą puszkę z ekstraktem wkładamy na 10 minut do naczynia (zlewu) z gorącą wodą (mato na celu upłynnienie zawartości, co ułatwi nam jej wydobycie) Do ok. 5 litrowego naczynia wsypujemy 1 kg cukru (Uwaga: cukier zastąpić możemy glukozą lub słodem) dolewamy 2 litry wrzącej wody i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru, następnie dodajemy zawartość puszki i powtórnie dokładnie mieszamy. Roztwór po wystudzeniu wlewamy do pojemnika fermentacyjnego lub balonu. Dodajemy 20 letniej wody (Uwaga: dla lepszego smaku wodę można wcześniej przegotować lub użyć mineralnej) i całość dokładnie mieszamy. Końcowa temperatura nastawu powinna wynosić 21-27°C. Jeśli mieści się w tym przedziale należy wsypać zawarte w torebce drożdże suszone.(Uwaga: trzeba pamiętać, że temp. powyżej 30°C zabije drożdże. W temp. poniżej 18°C fermentacja może w ogóle się nie rozpocząć). Po dodaniu drożdży wszystko dokładnie wymieszać i zamknąć otwór pojemnika (balonu) umieszczając w korku rurkę fermentacyjną. Zalecana temperatura fermentacji od 18 do 24 °C. Uwaga: Jedynie w przypadku tzw. „piw dla zaawansowanych” temperatura fermentacji może być niższa i wynosi od 15 do 20 °C. Okres pierwszej fermentacji (w naczyniu fermentacyjnym) ok...
Wysyłka gratis. ERLI InPost Paczkomaty 24/7 ErliPRO -dostawa za 0 zł Pojutrze u Ciebie! Wysyłka w 24 godziny. Kategoria: Piwowarstwo:Kolekcje i sztuka:Zestawy warzelnicze:Kolekcje:Akcesoria alkoholowe:Pozostałe ( 43148184 a27d2613-16ea-4cee-ad24-7d0cc365eb8b ) Dodatkowe parametry wysłki podczas zakupu w sklepie EAN : 0